Kurkkukipu | Zyx.fi

Kurkkukipu

kurkkukipu

Kurkkukipu tarkoittaa yleisimmin nielun, suun ja kaulan alueen kipua ja särkyä. Kurkkukipu ja aristus nielaistessa aiheutuvat useimmiten tulehduksesta nielussa. Lisäksi nenän tukkoisuus voi aiheuttaa nielun kuivumista ja siten kurkkukipua. Tulehduksesta eli infektiosta johtuvaan kurkkukipuun ovat syynä joko virukset tai bakteerit. Useimmiten kurkkukipu johtuu virusinfektiosta. Viruksen aiheuttaman tai tavallisen nuhan yhteydessä nenä menee tukkoon ja hengitys vaikeutuu. Silloin hengitetään suun kautta ja kurkku kuivuu, mikä taas aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa. Angiinan tyylinen erittäin kova kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää saattaa olla yhteydessä viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin. 

Bakteeritulehduksista tavallisin on nielurisatulehdus eli tuttavallisemmin angiina, joka on streptokokkibakteerin aiheuttama. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset eli infektiot hoidetaan antibiootein. Virusinfektio paranee itsestään ajan kanssa. Syypäitä kurkkukipuun voivat olla myös mm. tupakointi, pöly, kemikaalit, kuiva ilma tai äänen liikarasitus. Näihin kurkkukivun syihin voi yrittää vaikuttaa ärsykkeitä välttämällä.

Oireet

Turvotus, punoitus, kipu, lämmön tunne ja kuume ovat tavallisia oireita infektiosta elimistössä. Viruksen aiheuttama kurkkukipu on flunssan ensioireita. Kurkkukipu voi säteillä kivun tunteena myös korvissa, vaikka korvissa ei olisi mitään vikaa. 

Voit testata oireesi suuntaa antavassa Angiinaa vai ei? –testissä. Testiin pääset täältä!

Hoito

Yleensä kurkkukipu menee itsestään ohi muutamassa päivässä, mutta kipu voi häiritä ja tehdä olon epämukavaksi. Kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä, lämpimillä juomilla tai käyttää puudutteita sisältäviä imeskelytabletteja helpottamaan oloa.

Jos kurkkukipu pitkittyy yli 1-2 viikkoa tai oireet pahenevat äkillisesti, lääkärissä käynti saattaa olla tarpeen. Jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume, vaikeus avata suuta tai vahva toispuoleinen kurkkukipu, kannattaa mennä lääkäriin vuorokauden kuluessa. Jos kurkkukipuun liittyy puheen puuroutuminen, hengitysvaikeudet tai vieras esine, pitää hoitoon hakeutua välittömästi.

Zyx 

Yksi vaihtoehto kurkkukivun lievittämiseen on imeskelytabletti Zyx. Imeskeltävä Zyx vaikuttaa tulehdukseen nielussa ja puuduttaa kipeää kurkkua. 

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

angiinatesti

Angiinaa vai ei?

Tämä testi auttaa sinua selvittämään oireidesi perusteella, onko kyseessä mahdollisesti angiina vai tavallinen flunssa. Testaa oireesi ja hoida itsesi kuntoon!

Tee angiinatesti

Zyx eucalyptus 3 mg

ZYXIN VAIKUTUS

Zyx on tehokas lääke kurkkukipuun. Se vaikuttaa vähentämällä nielun tulehdusta ja samalla puuduttaa kipeää kurkkua. 
Lue lisää Zyxin vaikutuksesta
Mylan logo

Olet lähdössä Zyx FI

Olet nyt lähdössä ZyxFi-sivustosta.
Haluatko varmasti jatkaa?

Ei