Kurkkukipu | Zyx.fi

Kurkkukipu

kurkkukipu

Kurkkukipu tarkoittaa yleisimmin nielun, suun ja kaulan alueen kipua ja särkyä. Kurkkukipu ja aristus nielaistessa aiheutuvat useimmiten tulehduksesta nielussa. Lisäksi nenän tukkoisuus voi aiheuttaa nielun kuivumista ja siten kurkkukipua. Tulehduksesta eli infektiosta johtuvaan kurkkukipuun ovat syynä joko virukset tai bakteerit. Useimmiten kurkkukipu johtuu virusinfektiosta. Viruksen aiheuttaman tai tavallisen nuhan yhteydessä nenä menee tukkoon ja hengitys vaikeutuu. Silloin hengitetään suun kautta ja kurkku kuivuu, mikä taas aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa. Angiinan tyylinen erittäin kova kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää saattaa olla yhteydessä viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin. 

Bakteeritulehduksista tavallisin on nielurisatulehdus eli tuttavallisemmin angiina, joka on streptokokkibakteerin aiheuttama. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset eli infektiot hoidetaan antibiootein. Virusinfektio paranee itsestään ajan kanssa. Syypäitä kurkkukipuun voivat olla myös mm. tupakointi, pöly, kemikaalit, kuiva ilma tai äänen liikarasitus. Näihin kurkkukivun syihin voi yrittää vaikuttaa ärsykkeitä välttämällä.

Oireet

Turvotus, punoitus, kipu, lämmön tunne ja kuume ovat tavallisia oireita infektiosta elimistössä. Viruksen aiheuttama kurkkukipu on flunssan ensioireita. Kurkkukipu voi säteillä kivun tunteena myös korvissa, vaikka korvissa ei olisi mitään vikaa. 

Voit testata oireesi suuntaa antavassa Angiinaa vai ei? –testissä. Testiin pääset täältä!

Hoito

Yleensä kurkkukipu menee itsestään ohi muutamassa päivässä, mutta kipu voi häiritä ja tehdä olon epämukavaksi. Kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä, lämpimillä juomilla tai käyttää puudutteita sisältäviä imeskelytabletteja helpottamaan oloa.

Jos kurkkukipu pitkittyy yli 1-2 viikkoa tai oireet pahenevat äkillisesti, lääkärissä käynti saattaa olla tarpeen. Jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai vahva toispuoleinen kurkkukipu, kannattaa mennä lääkäriin vuorokauden kuluessa. Jos kurkkukipuun liittyy esimerkiksi yleistilan heikentyminen, vaikeus avata suuta, puheen puuroutuminen, hengitysvaikeudet tai vierasesine, pitää hoitoon hakeutua välittömästi.

Zyx 

Yksi vaihtoehto kurkkukivun lievittämiseen on Zyx. Zyx-imeskelytabletteja käytetään suun ja nielun kivun ja ärsytyksen lievittämiseen, ja niillä on myös lievä paikallispuudutusvaikutus.

Lähde: Saarelma O, Kurkkukipu. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Duodecim. Viitattu 10.2.2023

angiinatesti

Angiinaa vai ei?

Tämä testi auttaa sinua selvittämään oireidesi perusteella, onko kyseessä mahdollisesti angiina vai tavallinen flunssa. Testaa oireesi ja hoida itsesi kuntoon!

Tee angiinatesti

Zyx eucalyptus 3 mg

ZYXIN VAIKUTUS

Zyx on tehokas lääke kurkkukipuun. Se vaikuttaa puuduttamalla kipeää kurkkua ja lievittämällä suun ja nielun kipua ja ärsytystä.

Lue lisää Zyxin vaikutuksesta
Mylan logo

Olet poistumassa sivustolta Zyx.fi

Klikkaamalla "Jatka" siirryt pois sivustolta. Valitsemalla "Peruuta" jäät sivustolle.