Angiina | Zyx

Angiina eli nielurisatulehdus

Tulehdus nielussa on ihmisen yleisimpiä infektioita ja usein kurkkukivun aiheuttaja.  Angiina puolestaan on nielurisatulehdus, joka aiheutuu usein ylähengitystieinfektioiden yhteydessä. Angiina, eli nielurisatulehdus, on merkki virusten tai bakteerien leviämisestä koko ylempien hengitysteiden alueelle.

Angiinan aiheuttajana voi olla suuri joukko erilaisia viruksia. Myös streptokokkeihin kuuluvat bakteerit aiheuttavat nielurisatulehdusta. Selvästi yleisin bakteeriperäisistä nielurisatulehduksen aiheuttajista on A-streptokokki.

Miten tunnistaa angiina?

Angiina, eli nielurisatulehdus, voi olla erittäin kivulias. Usein angiinaan saattaa liittyä myös kuumetta. Nielutulehdukseen liittyy usein leuan ja kaulan alueen imusolmukkeiden turpoaminen ja punoittava nielu. Angiinassa myös nielurisat ovat turpeat ja niiden pinnalla voi näkyä punoittavan värin lisäksi sekä vaaleita pilkkuja että peitteitä ja katteita.

On syytä huomioida, että tulehdukset nielussa voivat olla oireiltaan hyvinkin vaihtelevia. Nielutulehduksen ainoa oire saattaa olla lievä kipu niellessä, mutta angiinan yhteydessä kivut voivat olla kovat ja myös korkeaa kuumetta saattaa esiintyä.

Angiinan toteaminen ja hoito

Nielurisoihin voi kehittyä peitteitä ja vaaleita pilkkuja niin virusten kuin bakteerienkin aiheuttamissa tulehduksissa. Näin ollen ainoa varma tapa tunnistaa antibiootteja vaativa bakteeritulehdus on tehdä bakteeriviljely. Streptokokille on olemassa myös pikatesti.

Lääkäriin on siis syytä hakeutua, jos oireet nielussa ja hengitysteissä ovat voimakkaat, ja jos oireisiin kuuluu korkea kuume.
Jos lääkäri toteaa laboratoriotutkimuksessa potilaalla streptokokin aiheuttaman angiinan, hoidetaan sitä aina antibiooteilla. Huomattavasti yleisempää viruksen aiheuttamaa tulehdusta nielussa hoidetaan puolestaan oireita lievittävillä tulehduskipulääkkeillä.

Lue täältä, miten Zyx vaikuttaa kurkkukipuun!

 

Lähde: Vuento R, Nielutulehdus. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Duodecim. Viitattu 10.2.2023

angiinatesti

Angiinaa vai ei?

Tämä testi auttaa sinua selvittämään oireidesi perusteella, onko kyseessä mahdollisesti angiina vai tavallinen flunssa. Testaa oireesi ja hoida itsesi kuntoon!

Tee angiinatesti

Mylan logo

Olet poistumassa sivustolta Zyx.fi

Klikkaamalla "Jatka" siirryt pois sivustolta. Valitsemalla "Peruuta" jäät sivustolle.